Als je mailbox (bijna) vol is

In de meeste gevallen krijg je ruim op tijd een melding van NederHost als je mailbox vol dreigt te raken. Alleen als je in korte tijd zeer veel e-mail krijgt kan het voorkomen dat deze melding niet of pas laat wordt verzonden. NederHost adviseert om met enige regelmaat te controleren of er nog voldoende ruimte is, dit kan in de meeste gevallen vanuit je eigen e-mailprogramma (mits je inlogt met IMAP), vanuit webmail of vanuit Mijn NederHost.

E-mail verwijderen

Als je e-mail ophaalt met POP3 controleer dan of je e-mailprogramma de eenmaal opgehaalde berichten van de server verwijdert. Als je dit niet doet dan blijft alle e-mail bij NederHost staan. In de meeste gevallen is het mogelijk om aan te geven dat oudere berichten automatisch mogen worden gewist.

Als je leest via IMAP controleer dan eerst de volgende folders:

• de spamfolder(s) (meestal 'Spam' of 'Junk'),
  • de folders waarin gewiste berichten worden bewaard (meestal 'Prullenbak' of 'Trash'),
  • eventuele archieffolders (vaak onder 'Archief' of 'Archive') waarin mogelijk (zeer) oude berichten onnodig ruimte innemen,
  • eventueel ook de folders met verzonden berichten ('Sent', 'Sent items', 'Verzonden' of 'Verzonden berichten').

Let erop dat bij het verwijderen van e-mail deze in de meeste gevallen eerst nog in de prullenbak-folders wordt geplaatst. Deze folder telt echter gewoon mee bij het berekenen van de beschikbare ruimte. De prullenbak kan in de meeste gevallen als een gewone folder worden geleegd, in sommige gevallen is er (ook) een speciale functie voor:

• Secure Webmail: selecteer de Prullenbak-folder, klik linksonder op het tandwiel en klik op 'Legen'.
  • Apple Mail: selecteer het menu 'Mailbox' en vervolgens de optie 'Wis verwijderde items' ('Erase Deleted Items') en selecteer het account met de volle mailbox.
  • Thunderbird: selecteer in het menu 'Bestand' ('File') de optie 'Prullenbak legen' ('Empty Trash').

Mailbox vergroten

Je mailbox vergroot je binnen enkele minuten vanuit Mijn NederHost. Bij de instellingen van je mailbox kies je in het blok 'Schijfruimte' voor de optie 'Schijfruimte wijzigen'. Selecteer nu de nieuwe grootte van je mailbox (naast iedere optie staat de bijbehorende toeslag vermeld). Na het bevestigen van de keuze is de mailbox binnen enkele minuten vergroot.

Extra schijfruimte is per dag opzegbaar en is dus ook een geschikte noodmaatregel als je geen tijd hebt om je e-mail direct op te schonen. Als je de schijfruimte op dezelfde dag nog terugzet naar de oude instelling dan betaal je zelfs helemaal geen toeslag.