Koppelen met Matomo-statistieken

Matomo is een privacy-vriendelijk alternatief voor Google Analytics dat je kunt installeren op je eigen hostingruimte bij NederHost. Om eenvoudig bezoek aan je WordPress-site te tracken kun je een plugin installeren.

Auth token opvragen

Om te koppelen met Matomo heb je een auth token nodig. Om deze op te vragen log je in op Matomo. Volg nu de volgende stappen:

• Klik rechtsboven op het tandwiel.
  • Kies in het menu links onder het kopje 'Platform' (redelijk onderaan) de optie 'API'.
  • Klik op het donkere blok waarin de tekst staat die begint met &token_auth= -- het klikken in dit blok is noodzakelijk om het hele token zichtbaar te maken.
  • Kopieer de code vanuit het donkere blok in zijn geheel en bewaar deze (bijvoorbeeld in een teksteditor).

Plugin installeren

Nu log je in op je WordPress-installatie. Volg nu de volgende stappen:

• Kies links voor 'Plugins'.
  • Klik bovenaan op 'Nieuwe plugin'.
  • Vul in het zoekveld rechtsboven ('Plugins zoeken...') in: WP-Piwik.
  • Installeer de plugin 'WP-Matomo Integration (WP-Piwik)'. Let op: als je als zoekterm iets anders gebruikt dan zie je misschien de plugin 'Matomo Analytics – Ethical Stats. Powerful Insights.' die je *niet* moet installeren. Deze plugin is van Matomo zelf en laat je een account aanmaken op Matomo Cloud. Installeer *alleen* de plugin *WP-Piwik*.
  • Wacht tot de plugin is geïnstalleerd en klik op 'Activeren'.

Configureren

Na het activeren krijg je waarschijnlijk bovenaan direct een tekst te zien dat de plugin moet worden gekoppeld met Matomo, met daarin een link naar de instellingen van de plugin. Klik op de link. Mocht je deze tekst niet zien, zoek de plugin 'WP-Matomo Integration' dan op in je lijst met geïnstalleerde plugins en kies voor 'Instellingen'. Volg nu de volgnde stappen uit:

• Op het tabblad 'Connect to Matomo':
    • Kies bij 'Matomo Mode' voor 'Lokale installatie (HTTP API, standaard)'
    • Vul bij 'Matomo URL' het volledige adres van je Matomo-installatie in; dit is het adres waar je ook op inlogt om de statistieken te bekijken.
    • Vul bij 'Auth token' het autorisatietoken in dat je eerder uit Matomo hebt opgevraagd.
    • Zorg dat de optie 'Automatische configuratie' is aangevinkt.
    • Klik op 'Wijzigingen opslaan'
  • Als het goed is krijg je nu het tabblad 'Tracking inschakelen' te zien; selecteer dat tabblad:
    • Kies bij 'Voeg tracking code toe' voor 'Standaard tracking'
    • Klik op 'Wijzigingen opslaan'

Verkeer op je WordPress-site zou nu door Matomo moeten worden gemeten.