Technische fiche voor webhosting bij NederHost

Beknopte technische informatie voor het plaatsen en onderhouden van een website bij NederHost. Geef deze informatie aan je webdesigner.

Inloggegevens

Websites bij NederHost zijn te benaderen via SFTP en SSH. Onversleutelde FTP is mogelijk vanaf de webserver zelf voor gebruik door bijvoorbeeld WordPress.

• Servernaam: shell.nederhost.nl (SSH) of sftp.nederhost.nl (SFTP/SCP)
  • Protocollen en poortnummers:
    • SSH, SFTP en SCP: 22 (standaard) of 443 (alternatief voor vanachter een restrictieve firewall, dit is dus geen HTTPS)
    • FTP via localhost: 21 (standaard)

De gebruikersnaam heeft de vorm webXXXXX waarbij XXXXX nummers zijn. Gebruikersnamen zijn te vinden in Mijn NederHost, de wachtwoorden staan in de wachtwoordkluis of kunnen vanuit Mijn NederHost zelf worden ingesteld.

Structuur

De gebruiker beschikt over een homedirectory met daarin de volgende subdirectories:

• sites: bevat voor iedere website een directory
  • apps/cgi: CGI-scripts, bereikbaar voor iedere site binnen dit account op /cgi-bin
  • apps/wsgi: WSGI-applicaties
  • apps/nodejs: NodeJS-applicaties
  • apps/rack: Ruby/Rack-applicaties
  • data: geschikt voor databestanden die niet rechtstreeks mogen worden benaderd
  • logs: deze directory is alleen via SSH toegankelijk en bevat de logbestanden van de website in de subdirectories current en archive

In de sites-map (en onderliggende mappen) kun je .htaccess-bestanden plaatsen om de Apache-configuratie aan te passen, zoals het toepassen van rewrite-rules en het configureren van Passenger-applicaties.

Er is ook een aantal verborgen directories. Enigszins van belang kunnen zijn:

• .backups: bevat eventuele Installatron-backups als tar.gz-bestanden
  • .ssh: kan worden gebruikt voor het plaatsen van je publieke SSH-sleutel voor inloggen
  • .rvm, .pip en .gem: bevatten bestanden die relevant zijn voor RVM en Gem (Ruby) en PIP (Python).

In de homedirectory vindt je ook een leeg bestand .bash_profile dat je zelf naar wens kunt aanpassen.

Extra sites op een account kunnen worden geconfigureerd vanuit Mijn NederHost; merk op dat meerdere sites op 1 account zonder onderlinge isolatie draaien (gebruik een los account voor volledige isolatie).

Applicaties installeren

Vanuit Mijn NederHost (inloggen met klantcode) of het servicepanel (inloggen met de website-gebruiker) kunnen applicaties volautomatisch worden geïnstalleerd via Installatron.

Als je zelf een applicatie installeert let dan op de volgende zaken:

• PHP wordt uitgevoerd met suPHP en CGI-scripts met suexec; dit betekent dat het niet nodig is om volledige schrijfrechten in te stellen (voor uitvoerbare bestanden is dit zelfs niet toegestaan). Instructies voor 'chmod 777' kun je dus negeren.
  • Passenger is beschikbaar voor het uitvoeren van Ruby on Rails-, WSGI- of Node.js-applicaties. NederHost gebruikt Passenger als Apache-module en configuratie vindt plaats via .htaccess, meestal gecombineerd met een symlink naar de 'public'-folder van de te configureren applicatie. De applicatie zelf zet je onder de juiste directory onder /apps.
  • Voor het versturen van e-mail ben je verplicht gebruik te maken van de lokale mailserver; gebruik standaard sendmail of SMTP naar poort 25 op localhost.

MySQL-databases

Databases en de bijbehorende gebruikers worden beheerd vanuit Mijn NederHost (inloggen met klantcode) of het servicepanel (inloggen met de website-gebruiker).

Databases en gebruikers hebben een naam van de vorm webXXXXX_YYYYY waarbij webXXXXX de gebruikersnaam van de website is.

De MySQL-server wordt benaderd op webXXXXX.mysql.nederhost.nl waarbij webXXXXX de gebruikersnaam van de website is. Het poortnummer is standaard, 3306.

Voor het beheer van de gegevens in een database is phpMyAdmin beschikbaar op dbadmin.nederhost.nl.

Je kunt ook gebruik maken van de mysql-client op de Unix-shell.