Overzicht servers

{| class="fullwidth" |- !Dienst !Server !Protocol !Poort(en) |- |Database |'''gebruiker'''.mysql.nederhost.nl |MySQL |3306 |- |DB: phpMyAdmin |dbadmin.nederhost.nl |HTTPS |443 |- |DNS REST-API |api.nederhost.nl | |443 |- |Dynamic DNS |dyndns.nederhost.nl | |443 |- | rowspan="2" | E-mail ophalen | rowspan="2" | mail.nederhost.nl |POP3 |110 |- |POP3S |995 |- | rowspan="2" | E-mail lezen | rowspan="2" | mail.nederhost.nl |IMAP |143 |- |IMAPS |993 |- | rowspan="2" | E-mail versturen | rowspan="2" | mail.nederhost.nl |SMTP |587, 25 |- |SMTPS |465 |- |Sieve bewerken |mail.nederhost.nl |ManageSieve |4190 |- |Secure Webmail | |HTTPS |443 |- |Unix-shell |shell.nederhost.nl |SSH |22, 443 |- |Website uploaden |sftp.nederhost.nl |SFTP/SCP |22 |} == Algemene opmerkingen == * Voor het gebruik van de maildiensten via de reguliere servicepoorten (110, 143 en 587) wordt het gebruik van STARTTLS sterk aanbevolen. * Gebruik indien mogelijk voor het versturen van e-mail de SMTP-server van je accessprovider. * De meeste "FTP-clients" ondersteunen zonder problemen ook SFTP, gebruik sftp:// als protocolaanduiding in plaats van ftp:// waar nodig. * Je kunt een server geforceerd via IPv4 of juist IPv6 benaderen door na het eerste deel van de firewall een 4 of 6 toe te voegen, bijvoorbeeld mail6.nederhost.nl of webmail4.nederhost.nl. == Databases == * De naam van de MySQL-server begint met de gebruikersnaam van de website. Dus als de gebruikersnaam van de website web01234 is dan is de naam van de MySQL-server web01234.mysql.nederhost.nl. * De MySQL-server is alleen te benaderen vanaf de NederHost-servers. Je kunt gebruik maken van phpMyAdmin of de MySQL-client op de shell om de databases te beheren. == Shell == * De shell-server is naast de standaardpoort ook te bereiken via poort 443 om overdreven restrictrief ingestelde firewalls te omzeilen. Het protocol op deze poort is gewoon SSH en dus geen HTTPS. * De fingerprints van de gebruikte sleutels van shell.nederhost.nl worden gepubliceerd als SSHFP-records, maar zijn ook hieronder te verifiëren (de meeste moderne clients zullen SSHFP ondersteunen of de SHA256-hashes weergeven): ** RSA: *** SHA256:B8kUXBpNe6gWmeFtT2qXr5jbwVoZcKosfp9EZa0yzgQ *** MD5:0d:6d:9a:c5:32:f7:7d:eb:4f:54:58:3e:ba:6f:02:24 ** ECDSA: *** SHA256:HpncLL4/eq6avGYuGJhndHPPQqwCb3utrvkBYFN9wgI *** MD5:63:50:70:3b:d3:a5:13:ed:1e:72:a4:9a:30:e8:f0:0a ** ED25519: *** SHA256:K0fkPknMlQENtRGGKj3zP0ZmDrDfZyRK7hJPvAd5HIo *** MD5:63:13:f6:74:3b:ba:ea:50:84:ed:f8:6a:09:99:a1:50