Eerst je domeinnaam verhuizen, daarna je website

Deze methode raden we aan als je de overgangsperiode voor je website zo kort mogelijk wilt houden. Deze methode is technisch iets complexer en je kunt bovendien support nodig hebben van je oude provider om alles goed uit te voeren.

Voor je begint bestel je de domeinverhuizing en webhosting bij NederHost, maar geef bij het afronden van je bestelling géén autorisatiecode op.

Stap 1: DNS-records bij je oude provider opvragen

Informeer je oude provider over je voornemen om je domeinnaam en website te verhuizen. Vraag hierbij specifiek om je website na het verhuizen van je domeinnaam nog enige tijd in de lucht te houden, en vraag direct welke DNS-records je moet instellen om je website benaderbaar te houden (waarschijnlijk een CNAME of een combinatie van A- en AAAA-records). Zorg dat je de website in ieder geval verwijst vanaf de domeinnaam en het www-label (bijvoorbeeld example.nl en www.example.nl), evenals eventuele andere subdomeinen die je tot dusver gebruikte.

Stap 2: DNS-records en webhosting bij NederHost instellen

Stel de door je provider opgegeven records in in het DNS-beheer van NederHost. Gebruik hierbij een lage TTL-waarde, bijvoorbeeld 600 (10 minuten). Dit is ook het moment om eventuele andere DNS-records in te stellen.

Zorg dat je webhosting bij NederHost is gekoppeld aan een wildcard-naam (*.example.nl). De specifiekere namen van de in stap 1 ingestelde records gaan hierop voor, het is dus van belang dat die specifiekere namen compleet zijn.

Als je ook je e-mail naar NederHost verhuist dan volg je ook het stappenplan e-mailverhuizing.

Stap 3: De domeinnaam verhuizen

Geef nu de autorisatiecode door aan NederHost. Je domeinnaam wordt verhuisd. Afhankelijk van het soort domeinnaam wordt de verhuizing vrijwel direct uitgevoerd (.nl, .be en .eu) of duurt het een dag of vijf voor de verhuizing in gang wordt gezet (.com en de meeste andere gTLDs). Wacht nadat NederHost de verhuizing heeft bevestigd nog een dag.

Stap 4: Je website inrichten

Je website is benaderbaar via ieder subdomein dat niet expliciet (in stap 1) is gekoppeld aan je oude hosting. Gebruik bijvoorbeeld www-nieuw.example.nl als tijdelijke naam om je website in te richten.

Stap 5: Je website in gebruik nemen

Als alles naar wens is dan haal je de DNS-records die wijzen naar de website bij je oude provider weg. Bezoekers kunnen gedurende ongeveer een TTL-periode nog uitkomen op je oude webhosting.

Je website en domein draaien nu helemaal bij NederHost.

Stap 6: URL wijzigen

Als je WordPress of een andere applicatie draait op je website dan kan het nodig zijn om de URL aan te passen. Hiervoor voer je de volgende stappen uit:

  • Ga in Mijn NederHost naar de instellingen van je website.
  • Kies bij de applicatie die je hebt geïnstalleerd voor 'wijzigen'.
  • Kies voor de optie om de URL aan te passen.
  • Selecteer het gewenste adres van je website. Als je een WordPress-site wijzigt dan kun je er ook voor kiezen om direct een zoek-en-vervangoperatie uit te laten voeren op de database, waarmee de oude URL overal wordt aangepast.
  • Klik op Opslaan.

De wijziging wordt vrijwel direct uitgevoerd. Het uitvoeren van een zoek-en-vervangoperatie in een WordPress-database kan enkele minuten duren.