Subdomeinen met mod rewrite

URL-rewriting is een krachtig instrument om bezoekers aan een specifiek domein of subdomein automatisch door te sturen naar een bepaalde subdirectory op je website. In dit artikel wordt een kort voorbeeld gegeven van het gebruik van URL-rewriting met mod_rewrite om een subdomein op je website te koppelen aan een specifieke subdirectory.

Met URL-rewriting vindt de doorsturing in de meeste gevallen onzichtbaar voor de websitebezoeker plaats. Als dit niet nodig of wenselijk is dan kun je in plaats van URL-rewriting ook een gewone HTTP-redirect instellen in Mijn NederHost.

In dit voorbeeld gaan we uit van een website die is geconfigureerd met een wildcard op *.example.com; je wilt voor het subdomein sub.example.com de website in de subdirectory subsite presenteren. Plaats hiervoor een bestand met de naam .htaccess in de www-folder van je website en zet hierin:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^sub\.example\.com [NC]
RewriteCond %{REQUEST_URI} !~/subsite/ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ /subsite/$1 [L]

Let goed op bij het instellen van URL-rewriting: een fout in het .htaccess-bestand kan leiden tot een website die in zijn geheel ontoegankelijk is. NederHost adviseert om - indien mogelijk - eerst te testen in een subdirectory.

Zie voor meer informatie over URL-rewriting met mod_rewrite de Apache-website.