MySQL-databases gebruiken

Als je een MySQL-database hebt gemaakt in Mijn NederHost dan krijg je direct de gegevens te zien die je nodig hebt om de database te gebruiken. Je kunt je databases op drie manieren benanderen:

• of vanuit de MySQL-client op de shell,
  • of vanuit je script of applicatie.

Vanuit je script of applicatie

Je kunt op twee manieren contact maken met de databaseserver:

• Gebruik gebruiker.mysql.nederhost.nl waarbij gebruiker de gebruikersnaam van je website is, bijvoorbeeld web99999.mysql.nederhost.nl. Dit is de aanbevolen methode.
  • Gebruik localhost of 127.0.0.1.

In beide gevallen zoek je verbinding met de standaard MySQL-poort 3306 en log je in met de databaseegebruiker en het bijbehorende wachtwoord. Vervolgens moet je in de meeste gevallen vanuit je script een functie aanroepen om de juiste database te selecteren.

Het inloggen op MySQL via localhost werkt door middel van een truc waarbij je verkeer wordt omgeleid op basis van je UID; hoewel dit zorgt dat sommige software zonder configuratie kan draaien adviseert NederHost dit niet te gebruiken omdat het kan leiden tot problemen die lastig op te lossen zijn.

Met phpMyAdmin op dbadmin.nederhost.nl

Op https://dbadmin.nederhost.nl/ volstaat het om in te loggen met de gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord van je databasegebruiker. Je krijgt dan automatisch de databases te zien waartoe je toegang hebt.

Met de MySQL-client op de shell

Om in te loggen vanaf de shell geef je zowel de gebruikersnaam van je databasegebruiker als de naam van de database waarop je wilt inloggen op. Start de MySQL-client met:

mysql -u gebruiker databasenaam

Je wordt automatisch om het wachtwoord gevraagd dat nodig is om in te loggen.