E-mailformulieren komen niet aan

Probleem

Formulieren die vanaf je website via e-mail worden verzonden komen niet of niet altijd aan.

Oplossing

Controleer of het verzenden lukt

Als je gebruik maakt van een eigen script om de e-mailformulieren te verzenden controleer dan of het verzenden lukt, bijvoorbeeld door de retourwaarde van mail() in PHP te controleren. Probeer indien mogelijk de volledige foutmelding te loggen zodat je zelf het probleem kunt oplossen. Als je vaststelt dat het verzenden niet lukt maar je weet niet waarom neem dan contact op met NederHost - we krijgen graag even voor je in de logs.

Afzenderadres kiezen

Het is verleidelijk om het adres dat je bezoeker invult te gebruiken in de From:-header van je bericht maar dat is niet altijd verstandig. Als het domein dat je bezoeker gebruikt bijvoorbeeld DMARC heeft ingesteld dan kan de e-mail worden geweigerd omdat deze van de verkeerde server lijkt te komen. Het is daarom verstandig om als afzenderadres een eigen e-mailadres te gebruiken.

Als je het bericht rechtstreeks wilt kunnen beantwoorden aan de bezoeker van je website vul het adres van de afzender dan in als Reply-To:-header. Dat is geen probleem in combinatie met DMARC.

Zet het afzenderadres in de acceptatielijst

Zet het gekozen afzenderadres in de acceptatielijst van de mailbox waar je de e-mail op wilt ontvangen. Je weet dan zeker dat deze niet door het spamfilter wordt geblokkeerd.

Bijzondere situaties

In sommige gevallen is het versturen van e-mail vanaf een website door NederHost (tijdelijk) geblokkeerd:

  • Als NederHost constateert dat je website is gehackt en/of er wordt spam vanaf je website verzonden dan wordt de toegang tot de mailservers geblokkeerd tot het probleem is opgelost.
  • Als je e-mail hoog scoort op het filter voor uitgaande e-mail dan kan deze worden geblokkeerd door het spamfilter voor uitgaande e-mail (dit is dus los van het spamfilter op je eigen mailbox). Je krijgt hier bij het verzenden direct een melding van. Als je wilt weten waarom je e-mail precies voor spam wordt aangezien dan kun je contact met NederHost opnemen.