SPF en DMARC instellen

Met SPF- en DMARC-records help je te voorkomen dat je domeinnaam wordt misbruikt voor het versturen van spam en phishing-berichten.

SPF (Sender Policy Framework) wordt gebruikt om specifieke mailservers te autoriseren voor het versturen van e-mail namens een bepaald domein. Je kunt mailservers autoriseren op basis van o.a. IP-adres of -netwerk, hostname of het zijn van een geldige MX voor je domein.

DMARC (Domain-based Messgae Authentication, Reporting & Conformance) dient voor het vaststellen van de herkomst van individuele e-mailberichten, en kan er o.a. voor zorgen dat een domeinnaam niet als afzenderadres wordt misbruikt.

NederHost stelt standaard strenge mailpolicies in voor domeinnamen die geen e-mail ontvangen, maar voor een e-maildomein is het waarschijnlijk verstandig om zelf de SPF-instellingen na te lopen en eventueel ook DMARC in te schakelen.

Je kunt natuurlijk zelf de benodigde DNS-records maken in het DNS-beheer in Mijn NederHost, maar je kunt ook gebruikmaken van de optie 'Instellingen voor e-mail vanaf dit domein (SPF, DMARC en DKIM) wijzigen' die je kunt vinden bij de instellingen van je domeinnamen. Door het beantwoorden van een aantal vragen wordt dan een geldig SPF-record voor je ingesteld. Ook lees je op die pagina wanneer je DMARC kunt inschakelen voor je domein.