E-mail filteren met Sieve

Geplaatst op 23 januari 2020 · e-mail · techtalk · tips en trucs

Je kunt bij NederHost de e-mail die in je mailbox binnenkomt automatisch verwerken. Dit gaat het eenvoudigst door filterregels in te stellen in webmail maar als je het helemaal naar je hand wilt zetten dan kun je ook zelf een script schrijven in Sieve.

Sieve is een scripttaal die speciaal is ontwikkeld voor het verwerken van e-mail. Als je (nog steeds) gewend bent om je door procmail-recepten te worstelen dan is Sieve een verademing. Er zijn veel meer dingen mogelijk zonder terug te hoeven vallen op andere scripttalen.

Je eigen script

Sieve-scripts kun je bewerken via ManageSieve. Dat protocol wordt helaas door de meeste e-mailprogramma’s nog niet rechtstreeks ondersteunt maar er zijn plugins beschikbaar voor o.a. Thunderbird. Als je eerder via webmail regels hebt ingesteld dan kun je het Sieve-script voor jouw mailbox downloaden om het te bekijken en eventueel aan te vullen.

Het filteren van alle e-mail met “nieuwsbrief” in het onderwerp naar een folder “Nieuwsbrieven” gaat bijvoorbeeld met het volgende korte script:

require ["fileinto"]
if header :contains "subject" "nieuwsbrief" {
  fileinto "Nieuwsbrieven";
  stop;
}

Nu kan je dit ook vanuit webmail instellen dus heel spannend is dat nog niet. Maar je kunt veel leukere dingen doen met Sieve. Als je bijvoorbeeld wil dat e-mail van bepaalde afzenders buiten werktijd niet in je inbox belandt maar in een speciale folder dan kan dat met:

require ["date", "relational"];
if allof(
  header :contains "from" "@example.nl",
  anyof(
    currentdate :value "lt" "hour" "9",
    currentdate :value "gt" "hour" "17"
  )
) {
  fileinto "Werk todo";
  stop;
}

Je kunt de condities (bijna) zo ingewikkeld maken als je wilt en je kunt e-mail ook doorsturen of automatisch beantwoorden.

Het doorsturen van e-mail en het instellen van een automatisch antwoord in Mijn NederHost werkt achter de schermen ook via Sieve; dit gebeurt met speciale scripts die worden uitgevoerd voor de e-mail aan jouw script wordt aangeboden.

Meer informatie

Zelf aan de slag met Sieve? Je hebt natuurlijk een mailbox bij NederHost nodig. Het handigst daarna is om te zoeken naar voorbeeldscripts en andere recepten. NederHost draait Dovecot en heeft de meeste modules beschikbaar. Kijk op http://sieve.info voor meer algemene informatie over Sieve.

Tags

Recente blogposts