Domeinnamen do’s en don’ts

Geplaatst op 4 maart 2020 · domeinnamen · tips en trucs

Domeinnamen: eenvoudig en goedkoop en tegelijkertijd complex en belangrijk. Het registreren en verhuizen van domeinnamen doen we vaak bij NederHost, dus we komen wel eens wat tegen. Wat zijn de belangrijkste do’s en don’ts omtrent domeinnamen?

Do: zorg dat je de eigenaar bent van je domeinnaam

Er is geen enkele reden om de naam van je provider, webdesigner of andere tussenpartij te gebruiken als eigenaar van je domeinnaam, en het levert 9 van de 10 keer uiteindelijk gedoe op. De meeste registries publiceren geen houderinformatie meer in de whois, maar als je toch een whoisproxy gebruikt zorg dan dat je een overeenkomst met de partij in kwestie hebt waarin ook een eventuele wegverhuizing is geregeld.

Do: zorg voor geldige contactgegevens

Als je moet bewijzen dat je de eigenaar van een domeinnaam bent (bijvoorbeeld als je ‘m wilt verhuizen) dan is het wel handig als je contactgegevens kloppen. Vergeet dus niet om nieuwe telefoonnummers of e-mailadressen door te geven. Het kan je ooit een hoop tijd schelen.

Do: verwijs extra domeinnamen door naar je website (als je die hebt)

 Bij NederHost stel je eenvoudig een doorsturing in, of koppel de domeinnaam gratis aan je bestaande website. Misschien levert het niets op maar al het extra verkeer is meegenomen.

Don’t: vergeten waar je je domeinnaam hebt geregistreerd

Zelfs voor bedrijven is het soms volkomen onduidelijk hoe ze ooit hun domeinnamen hebben geregistreerd. Misschien is het geregeld via een wederverkoper waar allang geen contract meer mee is, of de facturen worden verzonden aan een niet-bestaand e-mailadres van een oud-medewerker. Je domeinnaam is belangrijk, zorg dat je weet wie je moet aanspreken bij problemen met je domein.

Don’t: slecht beheerde (eigen) nameservers gebruiken

Nameservers in één klein netwerk (die samen down gaan), nameservers zonder IPv6 en nameservers zonder DNSSEC zijn dingen die echt niet (meer) horen. Een DNS-storing is zeer ernstig en kan lang doorwerken – e-mail gaat retour, websites zijn onbereikbaar en het kan zomaar een dag duren voor alles weer werkt. Dit is precies de reden dat het DNS-protocol loadbalancing heeft ingebouwd en dat het opzetten van nameservers in afzonderlijke netwerken eenvoudig is. Een VPS met IPv6 waar een nameserver voor tienduizenden domeinnamen op kan draaien hoeft niet meer te kosten dan een paar tientjes per maand – als die investering te groot is vraag je dan af of je wel je eigen DNS-infrastructuur wilt draaien.

Kunnen wij je helpen?

Als je niet precies weet hoe het met je domeinnamen zit en je wilt dat NederHost helpt om orde op zaken te zetten, dan kun je natuurlijk altijd contact met NederHost opnemen. We kijken graag naar de mogelijkheden!

Tags

Recente blogposts