Adressenschaarste

Communicatie over het internet vindt plaats met behulp van het internet protocol (IP). De eerste op grote schaal gebruikte versie van dit protocol staat bekent als IPv4. Binnen IPv4 krijgen hosts op het internet een IP-adres van 32 bits, meestal geschreven als vier getalen gescheiden door een punt. Door de explosieve toename van het aantal internetgebruikers in de afgelopen twintig jaar zijn deze 32 bits op korte termijn niet meer genoeg om ieder apparaat een eigen IP-adres te geven.

Nieuwe adressen

IPv6 is primair ontwikkeld om het probleem van adresschaarste op te lossen. Een IPv6-adres is 128 bits lang en biedt daarmee een duizelingwekkend grote adresruimte. Iedere afzonderlijke gebruiker krijgt onder het IPv6-schema een eigen adresruimte toegewezen die voldoende is om het hele huidige internet 19 miljoen keer van nummers te voorzien. Uit praktische overwegingen is voor IPv6-adressen een nieuwe notatie bedacht, bestaande uit hexadecimale getallen gescheiden door dubbele punten.

Van IPv4 naar IPv6

Hosts op het IPv4-netwerk kunnen niet zondermeer communiceren met het IPv6-netwerk en vice versa. De beide protocollen kunnen echter zonder problemen naast elkaar functioneren, en dat is de manier waarop de overgang naar IPv6 wordt geregeld. Het is de bedoeling dat binnen enkele jaren alle IPv4-hosts ook IPv6 ondersteunen, zodat ze kunnen communiceren met nieuwe hosts die mogelijk alleen een IPv6-adres krijgen. Op den duur kan IPv4 wellicht helemaal worden overgeschakeld en is de overgang definitief een feit.

Het combineren van IPv4 en IPv6 is uitgebreid getest en het is niet waarschijnlijk dat u als gewone gebruiker ooit te maken krijgt met interoperabiliteitsproblemen. Alle NederHost-servers (waaronder deze website) zijn op dit moment standaard via zowel IPv4 als IPv6 bereikbaar. Het is echter goed mogelijk dat de software op uw website aangepast moet worden om te kunnen functioneren met IPv6, wat de reden is dat nog niet alle websites automatisch via IPv6 bereikbaar zijn. Als u er klaar voor bent dan kunt u IPv6-ondersteuning voor uw site eenvoudig inschakelen in Mijn NederHost.